Wooden villa
Wooden Villa on the island of Formentera. Between Bioclimatic and Natural Materials

On a plot of land close to Migjorn beach, on the south coast of the island of Formentera, architect Marià Castelló Martínez has built a villa by the sea that focuses on the duality of bioclimatic systems and natural materials to protect the environment

Bosc d'en Pep Ferrer is a large plot of land located near the beach of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. This territory is a place that triggers the desire to experience a dreamlike vision, where the horizon is only blurred by the beautiful silhouette of the Pi de Català Tower, built in 1763

Bioclimatic systems for a wooden villa

The project focuses on the duality between telluric and tectonics. The heavy and lightweight, the light. The earth and the air. The handcrafted and technological. The compression and tensile strength. The rock, which emerges on the surface in the chosen place has been carved like a sculpture creating a cavity reminiscent of the stone quarries of the "marès". An entire space has been materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic

Bioclimatic systems for a wooden villa

The intervention is an environmentally sensitive family villa, whose plan is divided into three luminous modules built with dry construction systems and a cavity made by removing material from the lower floor. This longitudinal layout leads to successions, courtyards, pedestrian crossings, transverse views and a place created by time and discovered by surprise: a natural cave in the main access courtyard, which was integrated into the project during the construction process

Bioclimatic systems for a wooden villa

The structure is easily accessible and this can be seen in three layers with ascending levels of precision: the lower level expresses the evident absence of containment walls added to the rocky layer, as well as the appearance of a small concrete structure that regulates the upper level of this floor and constitutes the support platform of the ground floor

Bioclimatic systems for a wooden villa

On the upper floor, as though it was a full scale model, the double supported structure of the building becomes evident from within, where it has been seen in most cases. Here, a single element (cross laminated wood panels) combines various functions: structure, cladding and internal finish

Bioclimatic systems for a wooden villa

The quality of the materials used played an important role in the implementation process of the project. The green building criteria favored natural materials and as well as the construction site where possible: carved rock, crushed ice from the excavation, Capri limestone, pine and fir wood, panels of recycled cotton, macaque white marble, high siliceous permeability, etc.. All this has come back to hygroscopic enclosures that are permeable to water vapor and guarantee a pleasant and healthy indoor environment, while at the same time requiring less energy exertion for the proper functioning of the building

Bioclimatic systems for a wooden villa

In terms of the environment, the project provides passive bioclimatic systems that are proven to be effective in this climate, as well as water self-sufficiency thanks to a large cistern that recycles rainwater

Bioclimatic systems for a wooden villa

Gallery