Bioclimatic house with panoramic view
Strategies for a bioclimatic house. Comfortable living and panoramic views

Designed by Alventosa Morell Arquitectes studio in the province of Barcelona, the building is the result of a careful bioclimatic study, aimed at maximizing the environmental and thermal performance to obtain a passive house

The house is designed at the request of two sisters and shaped according to the needs of the latter: the desire to live together and to preserve their independence

Wooden building overlooking the landscape

The land where the building is located enjoys a panoramic view of Mount Collserola, located in the province of Barcelona

Wooden building overlooking the landscape

Bioclimatic studies on this area help architects to define design strategies: compactness of the building, exposure to sunlight, thermal resistance

Wooden building overlooking the landscape

Adapting to the topography of the terrain, two supporting walls support the light wood construction: five wooden structures perpendicular to the concrete walls outline the various spaces of the house

Wooden building overlooking the landscape

The building appears compact and highly heat-resistant and overlooks the landscape to the south thanks to a large "backward" window, which makes it possible to capture the sun's rays in the cold seasons

Wooden building overlooking the landscape

Ventilated wooden facade, sun protection on windows and roof garden guarantees reductions on heating and air conditioning consumption

Wooden building overlooking the landscape

Gallery