Wooden house
Restored barn in Quebec. Wooden Villa in Nature, between space and natural light

The reworking of the traditional barn discovered in the area is the driving force behind the architectural project by MU Architecture studio carried out in Cap-à-l'Aigle, Charlevoix, Quebec

The architecture highlights the site's rugged appeal while enveloping the breathtaking views of the St. Lawrence River. Located at the top of a ridge and surrounded by nearby forest, this large villa dominates the site with its two-storey height

Wooden house

Completely enveloped by a dark grey metal cladding on the sides and on the roof, the residence is protected by these elements and has a homely shape. Three volumetric carvings into the main volume, clad with white cedar planks are made to clearly highlight the entrance on the ground floor and create space for two terraces on the upper floor. It looks like the metallic layer has been removed to reveal a more fragile interior and the envelope evokes the idea of a tree bark protecting its inner core

Wooden house

The basement is an integral part of the building experience with walls clad in wood and concrete, where a large amusement arcade and a children's dormitory are combined. On the ground floor, the main hall is entirely covered in wood and welcomes you into a cozy spa atmosphere. From the main entrance you can access the four large bedrooms with bathrooms and the main staircase. In contrast to the white cedar walls, the railing of the staircase is made entirely of crude heat rolled steel. With surprising gracefulness, it serves as a backbone that connects the different levels of the house

Wooden house

As one moves from the basement to the upper floor, one enters the living spaces that overlook the forest and the surrounding area. Views framed with trunks, branches and leaves gradually unfold as one loses sight of the distant mountains. The upper level turns out to be a large open floor with kitchen, dining room, living room and living space. The mirror effect of the radiant concrete floor accentuates the fluidity of the space and reflects the abundant natural light on the walls and ceiling of the cedar. Under an imposing cathedral ceiling, a fireplace is conveniently placed in the middle of the open floor to unify the various activities of reading, cooking, dining and relaxation. The atmosphere of the space plunges us into a comfort similar to that of old wooden houses

Wooden house

Gallery