Lake in Trentino
Park in Trentino. Integration element between architecture and Natural context

In the municipality of Monclassico, the ZanellaArchitettura Studio in collaboration with architects Paola Wegher and Anja Werner create a simple and compact rectangular structure used as a bar and services and spread over two floors with a bathtub.

At the beginning of the 2000s, the municipality of Monclassico allocated a plot of land on the outskirts of the town, surrounded by a number of existing sports, school and recreational facilities, as an urban park. The new urban park, built on a flat area of 4750 square metres has become an element of connection between the pre-existing buildings.

Wooden house in trentino

The environmental context in which it is located is very attractive: the vegetation is typical of the alpine environment and from it you can enjoy the view of the mountainous surroundings characterized by the presence of the Brenta Dolomites.

Wooden house in trentino

The focal theme of the project is the use of water, the dominant presence of the new park and an element of integration between the architecture and the natural context: a pool with a naturalistic aspect is created and equipped with a natural purification system based on the use, instead of the more traditional chemical substances, a system of aquatic organisms capable of mechanically and biologically purifying the water of the lake which, thus created, is called "biotope lake".

Wooden house in trentino

In a barycentric position with respect to the area, a simple and compact building with a rectangular floor plan has been built for bars and services and spread over two floors (one underground and one above ground). The portion of the building emerging from the ground has walls with a load-bearing frame structure made of laminated wood and cladding made of horizontal larch boards.

Wooden house in trentino

The design of the facades shows how it wants to protect itself on one side and open up to the landscape on the other: the rear facade, facing the north-east, is almost entirely closed, while the south-west facade, facing the park, is conceived as a "window wall" with large sliding glass surfaces that make the internal/external border disappear.

Wooden house in trentino

The wooden pier of the building reveals a horizontal line below which the natural profile of the ground from which the building is slightly raised and below which it is perfectly visible.

Wooden house in trentino

Gallery