Extension wooden house in the forest
Holiday home in the Netherlands. Sustainable architecture for a wooden expansion

The Bloot Architetecture studio renovates a holiday home dating back to 1950 in the Netherlands. The house surrounded by nature is expanded with a new wooden volume

A holiday home dating back to 1950, hidden in the forest, has been expanded by modifying the sculptural, compact and sustainable roof. The roof emerges from the original structure and seeks its own path to the great panorama of the prairie bordered by the forest.

Wooden house with part of glazed roof

The expansion is located inside the leaves and is perceived as a secluded tree house. The design adapts to the restrictions imposed by the municipality regarding the maximum height of sloping roofs. The existing house has been renovated according to the principles of sustainable architecture based on full autarky

Wooden house with part of glazed roof

A new solar system offers energy. A wood-burning stove provides the heat and exhaust system, which now ends up in a septic tank and will soon be filtered. The roof expansion is almost entirely made of wood, with insulation and all the facades and roofs are completed with an unprocessed larch cladding. The stairs in the existing living room provide access to the new compact volume.

Wooden house with part of glazed roof

The exterior and interior of the extension have been tailored and designed for their functions and use. The beds and storage space are integrated so that no additional furniture will be required.

Wooden house with part of glazed roof

The roof expansion offers space for two bedrooms and a landing with a washing table, which provides access to the existing roof. The existing roof has already often been used as a secret place to enjoy the setting sun and the flora and fauna.

Wooden house with part of glazed roof

Gallery