Canadian nature service center
Forest Service Center in Canada. Integrated Architecture in the Environment

The Centre de Services Le Bonnallie is the first of three buildings built by the Anne Carrier architectural studio in Mont Orford Park. The projects will give the park a unique and distinctive architectural identity

This building is characterized by its interaction between opacity and transparency and between the interior and exterior. It is very carefully integrated into its environment, following the topography of the site so closely that the building seems to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colours lends its character, while creating clear boundaries between different spaces

Service center with contemporary shapes

The new building is located in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Lake Stukely and its beach below. The first half of the main volume of the building gently follows the same contours from which the outer amphitheatre is carved. A layer of the roof of the building's landscape rises gently, reflecting the topography of the park. In the centre, part of the building is open to a wide view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the entrance to the building and defying the slope. The building plunges towards the breathtaking view of the island and Mount Chauve

Service center with contemporary shapes

The kitchen is discreetly concealed, while the patio and the open space stretch out over three layers with different geometries. The first, the storage area for sports equipment has a functional geometry aligned with the activities and the lake; the second is the patio, which adapts to the perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, which rises higher to open up a view of Mount Chauve; it is angled upwards to better control the natural incoming lighting

Service center with contemporary shapes

Not unlike a gazebo, the indoor and outdoor spaces are interconnected by a network of walkways that include a walkway, stairs, covered walkway and an outdoor space based on the natural path of the trails

Service center with contemporary shapes

The lakes, mountains and forests in the park inspired the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the extraordinary landscape of the park and the materials found there. Wood, in various forms, gives warmth and intimacy to the interior and exterior space. It works in harmony with the indigenous vegetation used for the landscape and with the slate slabs and gabion walls that characterize the paths and the landscape

Service center with contemporary shapes

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding that resonated with the tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used blend in with the bark of the trees, so that the appearance of the building changes with each passing hour. Designed specifically for this project, the cedar cladding of the building is covered with alternating strips, recessed, embossed, slotted. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated facades in a simple but clever way, removing or retaining the embedded part

Service center with contemporary shapes

The organic configuration of the building, in symbiosis with the site, activities and nearby views requires that the main structures contain a number of openings. In these places a smoother and lighter cedar wood cladding is used, evoking the contrast between the skin and pulp in the freshly cut fruit, providing a consistent reading of the building

Service center with contemporary shapes

Gallery