Contemporary residence in the forest
Dwelling in the Forest of Norway. Contemporary style inspired by the Site and Tradition

Atelier Oslo architects design a house in the Krokskogen forest, near the town of Hønefoss in Norway. Its location on a steep slope offers a fantastic view of Lake Steinsfjorden

The site is often exposed to strong winds, so the design of the Atelier Oslo architects has provided an orientation that enables the development of the building around different outdoor spaces that offer shelter and receive sunshine at different times of the day

Contemporary wooden residence

The interior is designed as a continuous space. The walls are curved, the ceilings form continuous surfaces covered with 4 mm thick birch plywood. The floor plan follows the steep terrain and divides the floor plan of the house into different levels that define the different functional areas of the house. The transitions between these levels create passages that create various places to sit and relax

Contemporary wooden residence

The fireplace is located in the centre of the building, on the floor of the main access level. This provides the feeling of a bonfire immersed in the landscape. Seen from all levels within the house, you can enjoy the fireplace even from afar or lie down next to it

Contemporary wooden residence

The large glass walls are located in the living and dining area. The glass frames have been carefully arranged to avoid being visible from the inside. This creates a more direct relationship with the external environment

Contemporary wooden residence

The house has a more rectangular geometry on the outside with walls and roofs covered with basalt slabs with a thickness of 20mm and stone laid in a similar way to the wood often used for traditional cladding in Norway

Contemporary wooden residence

The building consists mainly of prefabricated elements. The main structure is made of glued laminated timber complemented by a plywood substructure. The planks define the geometry both externally and internally. The house is supported by steel bars fixed directly into the rock, integrated with a small concrete foundation under the chimney for stabilization

Contemporary wooden residence

The architects of the Atelier Oslo studio have created a contemporary housing project, redesigning local materials and traditions, giving the interior an appearance as unique as the landscape that houses it

Contemporary wooden residence

Gallery