Wooden volume on existing home
A new Wooden Volume respects history. Expansion in the Province of Venice

A small wooden volume designed by the Architects of Paolo Didoné and Devvy Comacchio studios in the province of Venice, which quietly expresses its presence without affecting the forms and proportions of a historic building

The key to understanding the project by Architects Paolo Didoné and Devvy Comacchio in order to meet the needs of the client from Dolo, in the province of Venice was to create a small extension that expresses itself in form and material, capable of converging due to the explicit difference in construction with the existing building

Existing house in white plaster

In 2012, clients who own a historic building near the Brenta Riviera and which was renovated in the early 2000s felt the need to extend the surface area of the house. The building is divided into two units

Existing house in white plaster

The shell is characterized by a strong symmetry, typical of buildings dating back to the construction of that time

Existing house in white plaster

The extension wanted to keep the identity of the existing building clear. The designers were very careful not to create a "false history" and deliberately let the new extension appear as a pure volume, openly added to the original cubic capacity

Existing house in white plaster

The supporting structure is made of Wood, insulated and externally covered with wooden staves made of Siberian larch, which over time will become grey

Existing house in white plaster

The expansion has allowed the designers to create two new rooms, a bedroom and a study necessary in the daily life of the family, thus meeting their demand

Existing house in white plaster

Architects Paolo Didoné and Devvy Comacchio have created a simple and clean architectural project that clearly distinguishes itself from the historic building dating back to the early nineteenth century

Existing house in white plaster

Gallery